Λογοθεραπεία

» Υπηρεσίες » Λογοθεραπεία

  
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τι είναι η Λογοθεραπεία:

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων επικοινωνίας , λόγου ,ομιλίας καθώς και με δυσκολίες μάσησης ή κατάποσης που μπορεί να εμφανίζουν παιδιά ή ενήλικες. Σκοπός της λογοθεραπείας είναι η ομαλή ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό ή σχολικό περιβάλλον.

Επικοινωνία είναι η λεκτική ή μη λεκτική αλληλεπίδραση ενός ατόμου με ένα άλλο, η θέληση της κοινωνικοποίησης. Επικοινωνία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να δέχεται και να δίνει ερεθίσματα σε ένα άλλο άτομο. Η επικοινωνία εκδηλώνεται με το λεκτικό μήνυμα, τις εκφράσεις του προσώπου και τα νεύματα. Στόχος της λογοθεραπείας είναι η ομαλή ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό ή σχολικό περιβάλλον.

Λόγος είναι η κατανόηση ενός ατόμου, δηλαδή  όλες οι αντιληπτικές και οι γνωστικές του ικανότητες. Γνωστικές ικανότητες, όπως γνώση χωρικών και χρονικών εννοιών, χρωμάτων, μεγεθών, σχημάτων, προμαθηματικών εννοιών. Αντιληπτικές δεξιότητες, όπως κατανόηση εντολών, ερωτήσεων και αρνητικών λέξεων.

Ομιλία είναι η γλωσσική έκφραση. Σύμφωνα με το μοντέλο των Bloom and Lahey (1978), η γλωσσική έκφραση χαρακτηρίζεται από: Τη φωνολογία δηλαδή τους φθόγγους της γλώσσας και τους φωνολογικούς κανόνες. Τη μορφολογία δηλαδή το μόρφημα και τους μορφολογικούς κανόνες. Τη σύνταξη δηλαδή τους κανόνες για το συνδυασμό των λέξεων σε προτάσεις. Τη σημασιολογία δηλαδή το νόημα των λέξεων. Την πραγματολογία δηλαδή τους κοινωνικό-γλωσσικούς κανόνες σύμφωνα με τους οποίους χρησιμοποιούμε τη γλώσσα μας.

Πότε ένα παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία:
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει μια από τις παρακάτω δυσκολίες θα ήταν καλό να απευθυνθείτε το συντομότερο σε ένα λογοθεραπευτή για να ελεγχθεί η διαταραχή  σε αυτό το στάδιο γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού:

  • Δυσκολίες άρθρωσης (δυσαρθρίες, δυσλαλίες), μπερδεύει ή παραλείπει ήχους μέσα σε μια λέξη.
  • Διαταραχές της ροής της ομιλίας ( ταχυλαλίες, βραδυλαλίες, τραυλισμός).
  • Μερικές ή ολικές διαταραχές προφορικής έκφρασης (κωφαλαλία, αλαλία, υστερική αλαλία).
  • Διαταραχές φωνής (αφωνία, δυσφωνίες, ρινολαλίες).
  • Δυσκολίες  κατανόησης και έκφρασης (αφασίες, νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλικές κακώσεις).
  • Γραμματικές / συντακτικές δυσκολίες.

      ·    Νοητική υστέρηση

      ·    Σύνδρομα (Down, Rett)

      ·    Προβλήματα ακοής (βαρηκοΐα, κώφωση)

      ·    Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, σύνδρομο Asperger)

           Διαταραχές μάσησης και κατάποσης

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΕΚΤΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Για ατομικά και ομαδικά προγράμματα λογοθεραπείας, ειδικής αγωγής και μαθησιακής υποστήριξης, την ανάπτυξη γλωσσικών και κινητικών δεξιοτήτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, δυσκολίες σε γραφή, ανάγνωση, ορθογραφία και αριθμούς, δυσλεξία, προβλήματα στην άρθρωση, στην φωνολογία καθώς και για ειδικά προγράμματα σχολικής μελέτης για μαθητές δημοτικού μπορείτε να απευθύνεστε στο:
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
"ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ"

(Φορμίωνος και Κιουταχείας 15, 3ος όροφος, 16231 Βύρωνας - Τηλ.: 2130067283 - e-mail: info@ peripsixis.gr)
Εξυπηρετούμε επίσης εκτός από τον Βύρωνα  και άλλες περιοχές όπως την Καισαριανή, το Παγκράτι, τα Ιλίσσια, Ζωγράφου, τον Καρέα καθώς επίσης παιδιά ή ενήλικες με διαταραχές λόγου από όλη την Αθήνα.

ομιλία διάγνωση λόγου ομιλια θεραπεια logotherapia peri psixis λογοθεραπεία λόγος λογοθεραπεια λογος logotherapeia περί ψυχής ο λόγος
 

 

 
Copyright © 2012 - peripsixis.gr